Distichiasis

Gepubliceerd op 11 september 2023 om 14:16

Wat is Distichiasis? 

Distichiasis is een erfelijke aandoening van het oog, waarbij er één of enkele haren op de ooglidrand zitten op plaatsen waar ze niet horen. Vaak zijn deze haartjes dunner en doorzichtig.
Soms zijn ze onzichtbaar doordat er een beetje slijm omheen zit. Er zijn meestal 2 soorten haartjes die op de
ooglidrand kunnen groeien, zachte en harde haartjes. Met name de harde haartjes geven problemen doordat ze het hoornvlies beschadigen. Daarnaast kan het zijn dat het haartje op het ene moment duidelijk zichtbaar is, en op het volgende moment ineens verdwenen is omdat deze is uitgevallen.

Symptomen 

  • Rode geïrriteerde ogen
  • Knijpen met het oog
  • Veel tranen

Diagnose 

De diagnose kan worden gesteld met een goed en nauwkeurig oogheelkundig onderzoek. Het kan nodig zijn een loep te gebruiken, om de kleinste haartjes te zien.

Behandeling 

De therapie is afhankelijk van de hoeveelheid haren, het soort haren en de problemen die de haren veroorzaken.
1. Epileren van de haartjes: dit is zinvol bij zachte haartjes, en bij een enkel haartje, nadeel is dat de haartjes vaak na 3-4 weken weer terug groeien.
2. Vernietigen van de haarwortel met coagulatie (branden) of cryotherapie (vriezen). Zelfs met deze methode kunnen nieuwe haartjes ontstaan en soms is een tweede en, in zeldzame gevallen, een derde behandeling nodig.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.