Informatieve artikels

Zwemmen en hydrotherapie

Vaak hoor je mensen zeggen dat elke hond kan zwemmen en dus ook zichzelf kan redden in het water. Maar hierbij horen een aantal kanttekeningen te worden gemaakt. Honden moeten, net zoals ons, leren zwemmen. Sommige rassen zijn gefokt voor waterwerk, zoals de New Foundlanders, Spaanse Waterhonden en Labradors. Labradors hebben zelfs zwemvliezen tussen de tenen. Hun lichaamsbouw en vachtstructuur is zeer geschikt om het water in te gaan. Maar er zijn ook rassen die meer moeite hebben met zwemmen juist vanwege hun vacht of lichaamsbouw. Denk hierbij aan rassen met een dikke ondervacht, zoals de Kezen. De vacht wordt te zwaar als de hond in het water ligt en trekt hem naar beneden. Honden met een lang lichaam en korte poten zullen veel oefening nodig hebben en honden met een korte snuit stuiten weer op andere problemen. Zwemmen is voor kortsnuiten ontzettend vermoeiend en ze kunnen door hun korte snuit ook niet genoeg zuurstof binnen halen. Boxers en Franse bulldogs bijvoorbeeld hebben zo’n zware voorhand dat ze dreigen kopje onder te gaan.

Lees meer »

Distichiasis

Distichiasis is een erfelijke aandoening van het oog, waarbij er één of enkele haren op de ooglidrand zitten op plaatsen waar ze niet horen. Vaak zijn deze haartjes dunner en doorzichtig.Soms zijn ze onzichtbaar doordat er een beetje slijm omheen zit. Er zijn meestal 2 soorten haartjes die op deooglidrand kunnen groeien, zachte en harde haartjes. Met name de harde haartjes geven problemen doordat ze het hoornvlies beschadigen. Daarnaast kan het zijn dat het haartje op het ene moment duidelijk zichtbaar is, en op het volgende moment ineens verdwenen is omdat deze is uitgevallen.

Lees meer »

Het verhaal van de 54 in beslag genomen kezen

Op 27 september 2021 werd de Keeshondenwereld opgeschrikt met een bericht in de Belgische krant dat er bij een zogenaamde hobbykweker 54 ernstig verwaarloosde honden in beslag waren genomen. Gelukkig werden de honden opgevangen door DierenplezierZennevallei en Dierenasiel Ninove. In België en Nederland kwamen al snel hulpacties op gang. Trimsters uit Maastricht hebben alle honden die bij Zennevalllei zaten de dag na de inbeslagname geschoren. Een enkeling ontkwam aan het scheren, maar bij de meestehonden was de vacht totaal vervilt en vol met uitwerpselen.

Lees meer »

Titeren

Titeren is het meten van antistoffen voor bepaalde ziektes in het bloed van de hond.

Lees meer »

Het verhaal van Laika

Laika zag op 13 december het levenslicht in Riemst, België. Laika was een Grote Grijze Keeshond. Haarbaasjes vielen op haar vanaf het eerste moment dat ze haar zagen. Met 8 weken ging ze haar nieuwe leventegemoet. Laika was een lieve en vrije pup die elke nieuwe dag als een groot avontuur zag.

Lees meer »